spot optakt: shy shy shy del 2

Shy Shy Shy og The Beatles

Vi fortsætter hvor vi slap i sidste uge med del 1 hvor Shy Shy Shy havde fået til opgave at finde 3 plader i undertegnedes pladesamling som på den ene eller den anden har en betydning for dem. I denne del af interviewet har bandet hevet fat i en plade som viste sig at have en hel del mere betydning for dem end ved første øjekast, da der er en sang på denne plade som man på en måde kan sige er inddirekte skyld i at Shy Shy Shy i det hele taget blev til. Læs og lyt herunder når vi sætter ‘Abbey Road’ med The Beatles på pladespilleren….

Astrid: Orh fuck man! Det havde jeg fuldstændig glemt, den starter med Come Together, det er fandme et stærkt åbningsnummer.
Simon: Ja! Faktisk måske det mest aparte nummer på hele pladen.
Astrid: Aparte? Synes du det?
Simon:Jeg synes det er det der skiller sig mest ud.
Astrid: Hvad med Octopus’s Garden? Den er bare super Ringo agtig.
Simon: Tjo, men jeg synes de andre er meget forskellige, men den her har en helt anden lyd.
Astrid: Jeg synes bare den passer godt sammen med bådeHere Comes The SunogSun King‘, ej jeg elskerSun King
Simon: Men det er da den eneste sang der er sådan lidt funky (‘Come Together‘)
Astrid: Ja den er måske lidt funky.
Simon: Det er der ikke nogen af de andre sange der er.
Astrid: Det er en fræk sang.
Simon: Selvom det er et sindssygt godt nummer, så er det samtidig det nummer jeg bedst kunne være foruden på denne her plade. Jeg kunne godt finde på at sætte denne her plade og så starte medSomething‘.
Astrid: Somethingdet var det første nummer vi spillede sammen os to!
Simon: Det er faktisk rigtigt.
Astrid: Det er 10 år siden. Det er altså også et godt nummer og fandme en god start på vores karriere sammen. Vi kendte jo godt hinanden i forvejen, men vi havde ikke spillet sammen, og jeg tror det var fordi jeg synes du var lidt kedelig og det var fordi du ikke sagde aldrig noget, og jeg sagde rigtig meget, så det er måske også svært at få et indtryk. Da vi så spillede denne her sang sammen kan jeg huske at jeg tænkte at du måske var meget sej alligevel.
Simon: Det er meget sjovt.

Hvor mødte i hinanden?
Astrid: På musikskolen i Skive. Der var noget fællesundervisning på MGK i Skive hvor vi mødte hinanden.
Hvornår var det så i fandt ud af at i skulle lave noget sammen?
Simon: Meget lang tid efter.
Astrid: Vi snakkede ikke så meget sammen i starten, men da prøvede vi at spille sammen synes jeg måske at Simon var meget sej alligevel. Vi snakkede dog stadig ikke så meget sammen, men så var vi i byen i Århus og havde det rigtig sjovt, og så begyndte vi at snakke sammen.
Simon: Det som gjorde at vi overhovedet var i byen sammen, var fordi vi havde en rigtig god fællesveninde, og så begyndte vi at snakke lidt sammen. Senere startede vi begge på kons og manglede begge et sted og bo, og så flyttede vi sammen i 2009.
Astrid: I den periode snakkede vi rigtig meget sammen. Men vi spillede slet ikke sammen.
Simon: Det er først efter vi flyttede fra hinanden at vi begyndte at spille sammen.
Astrid: Så flyttede vi fra hinanden i 2010 fordi jeg flyttede sammen med min kæreste. Jeg havde et band som jeg skrev sange til, og Simon var begyndt at skrive sange. Men så gik det band jeg skrev til i opløsning, og så sad vi begge med en masse sange som vi ikke vidste hvad vi skulle gøre med. Så vi lavede en aftale om at skulle mødes 2 gange om ugen og skrive sange sammen og sparre med hinanden, og det var første gang vi rigtig begyndte at have noget med hinanden at gøre rent musikalsk.
Simon: Ja, og det har været verdens langsomste bandopstart, fordi vi spillede også et par koncerter sammen, med nogle af de sange vi havde skrevet, men ikke som band.
Astrid: Det er rigtigt, det var aldrig meningen vi skulle være et band.

Hvorfor synes i ikke det skulle være et band dengang?
Astrid: Det var bare slet ikke på tale.
Simon: Det giver ikke nogen mening når man kigger tilbage nu, at vi ikke havde tænkt på det før. Men det var bare meget naturligt at vi skrev lidt sange hver for sig og spillede dem sammen i forskellige konstellationer.
Astrid: Ja det var meget mere selve det at skrive sange vi havde i fokus.

Er der nogen af sangene fra dengang som i stadig spiller?
Astrid og Simon i kor: Ja.
Simon: Fløjtesangen (’Do Not Ask’ red.) tog sine første skridt der. Den var rigtig lang tid undervejs, men det var alligevel den sang der fik mig til at tænke at jeg kunne prøve at skrive sange på en ny måde.
Astrid: Simon havde skrevet et skide godt omkvæd og et rigtig godt fløjtetema, og så drillede verset ham, så han tog det med i sangskriverklubben og så hjalp jeg ham med verset, og så sangen kunne blive færdig. Men der gik et år igen før Simon ringede og sagde at det der nummer var virkelig godt og spurgte om vi ikke skulle prøve at lave noget demo eller lignende på det. Vi var dog stadig ikke noget band.
Simon: Jeg tænkte bare at sangen skulle indspilles ordentligt.
Astrid: Det var egentlig Simons sang, så han havde indspillet omkvædet og fløjtetemaet, men fordi han var lidt usikker på verset endte det med at jeg sang det så han havde noget at lytte til, og så sang han også verset og prøvede at høre hvordan det lød når vi begge sang. Vi blev hurtigt enige om at det var pissesejt og at vi skulle have et band hvor vi begge synger!
Simon: Vi var egentlig lidt usikre på om vi kunne synge på samme tid til at starte med, men efter at have hørt det et par gange tænkte vi at det var meget sejt. Så gik vi i studiet dagen efter og indspillede den uden at have ret meget andet materiale.

Er det den sang som også samtidig har åbnet nogle døre for jer?
Simon: Ja det tror jeg ikke man kan komme udenom at den har.
Astrid: Nej det kan man ikke komme udenom. Det er også den sang flest kender, da den er blevet spillet i radioen og alt det der.
Når i spiller sangen live, fløjter i så også selv eller har i en sampler?
Astrid: Vi fløjter den!
Har i nogensinde oplevet problemer med at fløjte den når i har spillet den live?
Astrid: Altså vi kigger meget flygtigt på hinanden når vi fløjter, for det er ikke fedt at få øjenkontakt med nogen når man fløjter. Man må virkelig ikke smile når man fløjter det lyder rigtig skidt.
Simon: Hahaha, ja! Det er jo virkelig svært.
Astrid: Det vigtigste er at vi ikke kigger på hinanden, for hvis der er én af os der kommer til at grine, så fløjter den anden heldigvis videre. Haha.

Men hvornår var det i blev enige om at i skulle være et band?
Astrid: Det var tidligt forår 2014.

Astrid: Der var ’Something’…
Simon: Ja vi kom heller aldrig videre med den.
Astrid: Hvad for nogle sange synes du der er pisse-gode?
Simon: Jamen ’Something’…’I Want You…
Astrid: ….(She’s So Heavy )’ den er altså også virkelig god.
Simon: Jamen også rigtig meget de andre.
Astrid:Here Comes The Sunden er også rigtig god. Because…hvordan er det nu den lyder?
Simon nynner sangen lidt..
Astrid: Det er altså også et sindssygt nummer. Jeg kan huske at de havde den på bånd i min mormor og morfars Toyota og så hørte vi den altid når vi var ude og køre i bil, så den minder mig bare helt vildt meget om den der Toyota og helt vildt meget om min morfar og mormor.
Simon: Den er også lidt uhyggelig…
Astrid: Ja…Sun Kingdet er også ét af mine yndlingsnumre.
Simon:You Never Give Me Your Moneyer også et godt nummer
Astrid: Haha det er svært at vælge numre fra. Hvis du skulle vælge dit absolut yndlingsnummer, hvad skulle det så være?
Simon: Så ville det nok være Golden Slumbers’.
Astrid: Er det rigtigt?
Simon: Ja. Men ellersGive Me Your Moneymåske?
Astrid: Jeg elsker bareSun King’, jeg elsker hvordan stemningen er i nummeret og den åbner op lige ind til hjertet.

Astrid: Ej jeg kan bare virkelig lugte hvordan der lugter i den der Toyota der. Der er sådan en helt bestemt sommerdag hvor jeg sidder inde i den bil der, det er virkelig sjovt. Jeg kan huske de havde sådan et olivengrønt striktæppe….jeg kan huske alt om den Toyota når jeg hører den her plade.Fantastiske Toyota’, men det er en helt anden snak.

Vi springer frem til ’You Never Give Me Your Money’ på pladespilleren…
Astrid: Eeeej….
Simon: Det er et godt nummer.

Astrid: Hvem er din yndlings-Beatles egentlig?
Simon: Det er Paul McCartney.
Hvorfor er det det?
Simon: Det er måske farvet af at John Lennon altid bliver så favoriseret af de to. Om det er fordi han er død og det gør det lidt mere eksotisk, det ved jeg ikke. Men der er helt klart flest af mine favoritsange der er skrevet af Paul McCartney.
Når du har det sådan med McCartney, er der så slet ikke nogen Lennon sange der er favoritter?
Simon: Jamen det er der da helt klart.Lucy In The Sky With Diamondsfor eksempel.
Astrid: Jeg synes når man hører dem, så kan man tit godt gætte sig til hvem det er. Men at huske på stående fod hvem der har skrevet hvad synes jeg er svært.
Simon: Vi fandt aldrig ud af hvem der var din favorit?
Astrid: Nej, og jeg ved det ikke. Jeg synes det er svært for jeg kan virkelig godt lide dem alle sammen. Jeg kan virkelig godt lide John Lennon, men du har måske ret i at det er fordi han er lidt mytisk…
Simon: Da jeg så Paul McCartney på Roskilde sidste år, stod jeg og tænkte hold kæft hvor er det stærkt. F.eks. sådan en fuldstændig gennemtæsketLet It Besom man har hørt i alle mulige forfærdelige coverversioner igennem tiden, men live er den bare virkelig fed.
Astrid: Det er jo svært med John Lennon fordi han er død, og det er altid et godt trumfkort fordi han er død. Men man må sige at Paul McCartney er virkelig svær at sætte en finger på. Men hvis du skulle skrive en sang med én af Beatle’erne, så skulle det være Paul McCartney? Jeg tror også han er nemmere at skrive sange med end John Lennon.
Simon: Men for eksempel med McCartney må jeg også sige at det siden The Beatles kun har været få sange jeg kunne finde på at høre.
Astrid: Ej han har jo lavet nogle gode med Linda i The Wings.
Simon: Ja, men det er kun få sange.
Astrid: Ej men jeg tror da helt sikkert at de to (McCartney og Lennon) har været gode for hinanden, eller i hvert fald kunstnerisk, måske ikke personligt. Jeg tror de har rivaliseret altid, og altid konkurreret på sangskrivningen. Jeg tror hele tiden der har været sådan lidt gnidninger.
Simon: Det er svært at sige en helt masse om, de har jo også været sammen dag og nat i 10 år.

Og på den note sluttede vi snakken om ‘Abbey Road’ og satte næste udvalgte plade på pladespilleren. Hvilken kan i finde ud af i næste del af Shy Shy Shy interviewet som vi bringer i slutningen i denne uge.

2 tanker om “spot optakt: shy shy shy del 2”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *