Poetry In Mono #4

Det er med stolthed i stemmen, at vi i Poetry In Mono kollektivet efterhånden kan løfte sløret for et fuldt forårsprogram, der byder på lidt af hvert. Følg med på siden her eller inde på Facebook, hvor der løbende vil blive opdateret på de forskellige events.

Vi starter forårets sæson torsdag d. 2. februar med fornemt besøg fra bandsene Talking To Turtles fra Tyskland og Let Me Play Your Guitar her fra Danmark. De to bands mødtes sidste år på SPOT festival hvor de fremførte en succesfuld fælleskoncert, og drager nu på en mindre Danmarksturné inden de drager til Tyskland og giver en række koncerter der.

Undertegnede kan (ikke helt objektivt, men stadig hjertefølt) anbefale denne koncert på det kraftigste, og at man erhverver sig en billet i forsalg og sparer en 20’er på entréen herinde.

j. johansson


Jeg har lige haft en gevaldig optur over dette nummer igen med Jonathan Johansson igen. Redan Glömda er dæleme et af de smukkeste numre. Jeg må erkende, at den nok burde have været på min liste over 2011’s bedste tracks. Det har så meget nerve hele vejen igennem, og så er lyden fandme godt skruet sammen – generelt på hele Klagomuren. Denne svensker fortjener (fortsat) stor anerkendelse.

albums 2011 – en top ti/fem

Så er året gået på hæld, og det skal gøres op i udgivelser. Jeg har været forbi ufattelig mange udgivelser, og der er mange, jeg meget gerne havde set med på denne liste. Ligeledes er der en lang række albums, der er blevet “grovsorteret”, og derfor ikke hørt, om end flere anbefalinger fra forskellige sider. Sådan er det jo. Man skal have tid til at høre dem man kan lide igen, og derfor bliver det sådan. Her er ikke mindst mine ydmyge bud på, hvad for nogle  udgivelser, der for mig har været de stærkeste.

De største ønsker om et givtigt 2012 til jer.

top 10 album udland:

#10. Take Care – Drake
– Den canadiske hiphopper har leveret en fremragende album med masser af højdepunkter. Han har – for mig – været dette års Kanye West. Marvins Room og HYFR er fantastiske, mens titelnummeret er i en klasse for sig selv.

#9: Helplessness Blues – Fleet Foxes
– En dejlig opfølger til deres selvbetitlede debut. Der er mange finesser indarbejdet i det kor-rige folk-projekt, og de kreative idéer har forplantet sig i et konstant voksende album, der viser nye sider af sig ved hver gennemlytning.

#8: No Time for Dreaming – Charles Bradley
– En debuterende soulartist i sin bedste alder. Charles Bradley er omkring 63 år gammel, og han har leveret et album med stor sjæl og ærlighed. Soul!

#7: Parallax – Atlas Sound
– Bradford Cox har lavet en dejligt album, der desværre kom så sent, at jeg stadig har den længerevarende lytning til gode. Det umiddelbare indtryk har dog været aldeles fremragende, og derfor også en plads på denne liste.

#6: Kaputt – Destroyer
– Atter et album, der kom sent ind på min playliste. Den vellyd, der dog er at finde på Kaputt tager kun få gennemlytninger at forelske sig i. Downtown, Bay Of Pigs (Detail) og titelnummeret er helt og aldeles sublime.

#5: Bon Iver, Bon iver – Bon Iver
– Det mest ventede album fra undertegnede, og det skuffede ikke. Justin Vernon og co. leverer en fremragende opfølger til For Emma… Genremæssigt er der kommet noget mere kød på, og der bliver eksperimenteret flittigt med stor succes på den selvbetitlede plade, hvor Calgary, Holocene og Beth/Rest er nogle favoritter.

#4: James Blake – James Blake
– Elektronisk soulet post-dubstep. Han behøver vidst ikke nogen nærmere introduktion. Har været en konstant faktor på den internationale scene, og har leveret nogle af de stærkeste udgivelser i år.

#3: Yuck – Yuck
– Herligt 90’er nostalgisk plade, hvor især forsanger og sangskriver Daniel Blumberg er et kraftfelt. Har også nydt Blumbergs solo/demo-udgivelser fra Yu( c )k og Oupa i år. Ingen svage punkter på en meget stærk plade.

#2: Forget – Twin Shadow
– Mange vil måske sige, at denne plade hørte 2010 til, men så vidt jeg ved, blev den først udgivet i Europa i januar, derfor lister jeg den med. Det er en af de – lydmæssigt – mest gennemførte plader. Store 80’er inspirationer med vellyd og så er der et dejligt melodisk fokus. Forget er en ubeskrivelig dejlig plade.

#1: Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
– Kurt Vile har skabt en plade, der er en enhed. Det er smukt, laid-back, eftertænksomt, melodisk, repetitivt og mangefacetteret. Jeg har hørt den på repeat, og så hørt den igen. Jeg har stadig ikke oplevet Vile live – en af mine allerstørste hængepartier. Smuk og gennemført album.

Smoke Ring For My Halo på Spotify:

top 5 album indland

#5: Hymns From Nineveh – Hymns From Nineveh

– Jonas Petersen har lavet en virkelig god og genneført plade, der viser mange facetter fra ham. Jeg er gladest for de mest minimalistiske numre, og ønsker, at næste plade bliver mere fra den boldgade, men en virkelig dejlig debutplade.

#4: Mount Modern – Dad Rocks!

– Et dejligt og ærligt album fra Snævar Albertsson. Noget af den mest naive, men også fantastiske og eftertænksomme lyrik fra en dansk kunstner i år.

#3: Root System – Messy Shelters

– Utrolig stærkt album der er vokset og vokset i løbet af året. Larsen & Furious Jane-medlemmet er således med to gange på undertegnedes liste. Root System er så alsidig på mange måder, at du når et stort følelsesmæssigt spektrum igennem, før du trykker på play igen.

#2: The New Spring – The New Spring

– Dejligt og gennemført folk-album. Der er substans i lyrikken, og musikken er – trods sin enkelthed – voksende for hver gennemlytning. Bastian Kallesøe lover mere The New Spring i 2012, og det er da et album, der vil blive ventet på i spænding. Smukt.

#1: Dolly – Larsen & Furious Jane

– Aarhus-kvartetten har lavet årets ubetingede bedste album. Det er ikke helt objektivt, da jeg er stor fan af alt, hvad de har lavet, men dette album er nu i en klasse for sig selv. Numre som Out of Pocket, Sunlight, Window Shopping, Bottomfeeder og Density er med til at gøre det virkelig helstøbt. Dolly er 2011’s stærkeste danske udgivelse.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/playlists/949766″ params=”show_comments=true&auto_play=false&show_playcount=true&show_artwork=true&color=0055ff” width=”100%” height=”305″ ]