Independent Waves pt. 1 – karriere vs. berømthed

Independent Waves er skudt godt igang med Musikparlamentets debat-seminar og efterfølgende hyggelig middag med tre fjerdedele af panelet fra debatten er veloverstået. Tilbage er koncerterne, som undertegnede dog med vilje har valgt at nedprioritere lidt i forhold til de andre ting i dette vældige program.

Programmets første hovedpunkt var Musikparlamentets debatseminar, med det spændende emne der lød således: “Diskussion af talentkonkurrencer med særlig fokus på X Factor”. Hvad betyder X Factor for pladebranchens økonomi? Er der flere gavnlige end negative effekter ved de mange talentkonkurrencer?

Hvilket jo er perfekt i undertegnedes ører, med et bachelor projekt, som netop har taget udgangspunkt i denne form for reality TV. Hvad kom der så ud af debatten?! Ja se der var mange interessante (en del dog allerede velkendte) punkter, som jeg fandt værd at bringe videre her på bloggen:

Konferencier: Thomas Borre (Rytmisk Konservatorie m.m.)
Paneldeltagere: Nicolai Winther (Apollo Live Music, bestyrelsen m.m. i det nye Stengade), Kaspar Kaae (forsanger i CODY m.m.), Morten Hjort (Copenhagen Records m.m) og Nicolaj Hyltén-Cavallius (bl.a. kommunikationschef på KODA)

Første fakta som blev smidt på bordet var den åbenlyse (hvis man bare har fulgt lidt med), med at dem som har vundet de her talentkonkurrencert, for det meste forsvinder lige så hurtigt som de dukker op (med undtagelse af Julie Berthelsen, som fik en 2. plads i Popstars tilbage i 2002). Der kunne man måske fristes til at stille spørgsmålet, om konceptet fungerer bedre i nogen lande i forhold til andre?! Hvor paneldeltager, Nicolai Winther straks var inde og pointere at man rent befolkningsmæssigt ikke måtte sammenligne Danmark med lande som England og USA. Men med tanke på i hvor mange år/årtier der efterhånden har været tradition for denne form for konkurrencer (dog uden nødvendigvis TV deltagelse som i X-Factor tilfældet), så falder det måske meget mere naturligt i de lande, at vinderne af TV-konkurrencerne, også har udsigt til noget der ligner en reel karriere, som varer mere end 3 måneder, har han sikkert også ret.
I forhold til her i Danmark, hvor vi har noget så smart kaldet Janteloven, som netop gør at TV-konkurrence (indenfor reality-grenen kaldet Gameshow), gør det svært for deltagere, såvel som vindere fra disse programmer, at skabe en længerevarende karriere. For at citere Morten Hjort fra Copenhagen Records, som oveni antydede at ikke engang den ellers såkaldte nationalradio på DR ville røre disse såkaldte artister med en ildtang: “Nobody wants to touch these artists from X-factor”. Er det ikke ret opsigtsvækkende, at selv samme medie (DR), som kører det her program, også takker nej til vinderens singler på selvsamme nationalradio?!?! Det giver jo overhovedet ingen mening!

Det er så her den såkaldte lynproces kommer ind i billedet. Med den hentyder jeg
til den korte tid en X-factors såkaldte karriere kommer igang, og hvor længe den overhovedet kommer til at køre (gennemsnitteligt 2-3 måneder hvis man er heldig. Hvem kan f.eks. huske vinderen af X-Factor vinderen 2008??). Der var mange både kendte og knap så kendte problematikker oppe og vende på denne debat. Men især én ting slog mig, og som var ret paradoksalt/dobbeltmoralsk, for at komme i national radio i det her land som konkurrencedeltagende “talent”/”musiker”, skal du gerne have deltaget i nogen af de radiovenlige konkurrencer såsom især Karrierekanonen, ellers har du ingen chance, og det er ret ironisk, eftersom vore dages teknologi jo netop drager det brede publikum nærmere TV, end radio….

(undertegnede vil helt sikkert komme med flere inputs omkring denne debat med mere på et andet tidspunkt. Men pga. plads, vil det blive delt op)

Jeg er netop vendt tilbage fra én af de fine koncerter på denne tour…Thee Attacks var nok én af de fedeste færgekoncerter (og dette var måske undertegnedes første!) nogensinde! Så må tiden vise i morgen, om der er nogen af de optrædende der, som lever op til samme level. Jeg troede jeg havde lagt garagerock bag mig for længst, men der har hele tiden været ét eller andet som har tiltalt mig ved netop dette band, og dette blev netop blev bekræftet live. At lyden så var superb i forhold til at vi befandt os på et færgediskotek, lægger bare et ekstra + oveni hatten. Dog gav jeg op halvvejs igennem pga. skrivepres (jeg var jo netop kommet med på denne tur for at holde jer opdateret) + de meget underlige rammer, som et typisk færge diskotek/lounge jo giver, med gulvtæpper og velourklædte sofaer. Ergo, jeg må hellere se bandet i meget mere vante/bedre omgivelser før jeg giver nogen fyldestgørende anmeldelse. Indtil da vil jeg præsentere jer for en video der viser jer ret meget hvad i vil kunne komme til at opleve hvis i nogensinde begiver jer til en koncert med ovenstående band. Jeg elsker det!:

Stay tuned….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *