årtiets plader…eller…

det er blevet tid til at se tilbage på….de sidste 10 år. i aften går vi ind i et nyt årti, og det er slet slet ikke til at forstå hvor det seneste årti er blevet af!

2019 var året hvor bloggen her fyldte 10, og i den anledning har jeg (Rikke) gravet 10 årslister frem fra december 2009 – december 2018. det har været en vældig tur ned ad memory lane…

det er blevet til i alt 1256 numre og 84 timer og 18 minutters musik. lækkert ikk? tjek det hele ud (minus de par bands der ikke findes på spotify) her, imens du kan gå med mig på min tur ned ad memory lane:

2009

blaavinyl.wordpress.com blev en realitet i januar. det var året hvor jeg måtte sige farvel til studenterhuset i kolding, som jeg siden 2007 havde været med til at styre. jeg arrangerede min anden koncert med turboweekend, og stod for sidste gang i spidsen for de studerendes fælles studiestart festival. det var også året, hvor jeg for alvor følte at jeg flyttede hjemmefra. jeg hev mine teltpæle op med roden, og rykkede fra kolding til københavn. til dags dato stadig den allerbedste beslutning jeg har taget i mit liv. det var et intenst år, hvor jeg både blev færdig med min bachelor, flyttede til den store by, hvor jeg nåede at bo hele 2 forskellige steder på bare 2 måneder, og måtte slutte året af med at bo i en kuffert hos mine forældre. oveni blev jeg agent for mit første band (twins twins), hjalp lidt til med merchandise for mouritz/hørslev, og hjalp til ved nye rødder festivalen i huset kbh (dengang huset i magstræde), og oplevede bl.a. sam amidon og nico muhly på københavns vildeste intim-scene oppe under loftet i huset. jeg glemmer aldrig hvordan nico muhly hev og sled i strengene på flyglet, og fik det til at lyde som en drøm.

  1. Hymns From Nineveh – Uncomplicated Chrismassongs
  2. Mouritz/Hørslev Projektet – Blik, Bang Bang
  3. Slaraffenland – We’re On Your Side
  4. Bodebrixen – WhatsinsideWhatsoutside
  5. The Liberty Balance – The Liberty Balance
  6. CODY – Songs
  7. Factory45 – Would You Take Off The Things That You Like The Best
  8. Turboweekend – Ghost of A Chance
  9. Twins Twins – Until Dawn
  10. Oh No Ono – Eggs
  1. Loney, Dear – Dear John
  2. Múm –  Sing A-Long To Songs You Don’t Know
  3. The Whitest Boy Alive – Rules
  4. The Antlers – Hospice
  5. Grizzly Bear – Veckatimest
  6. M. Ward – Hold Time
  7. Isbells – Isbells
  8. Camera Obscura – My Maudlin Career
  9. Bowerbirds – Upper Air
  10. The Clientele – Bonfires On The Heath

2010

startede godt ud med at jeg fik en fast base på vesterbro. hjalp til endnu engang til nye rødder, hvor islandske hjaltalín var absolut højdepunkt. det var også året hvor jeg udvidede min agent-rider til hele 4 bands (twins twins, 1 2 3 4, forest & crispian, og hymns from nineveh), og mistede dem alle igen, da twins twins og 1 2 3 4 gik i opløsning, og jeg til sidst stoppede på det agency jeg var hos. det var også året hvor jeg omorganiserede pladeselskabet rumraket’s webordre lager imens efterklang turnerede usa tyndt. og året hvor jeg for første gang var på spot festival som brancherepræsentant. jeg havde endda 3 kasketter på, da jeg udover at repræsentere bloggen her, også repræsenterede twins twins som spillede på festivalen (og 2 uger efter gik i opløsning), og stod bag hele logistikken og planlægningen af dup’s to scener inde i ridehuset. blaavinyl.wordpress.com blev til blaavinyl.dk med et helt nyt design (det vi stadig har). jeg sluttede året af med at få fast base på nørrebro, og her bor jeg stadig. og nååårh ja, så var det også året hvor jeg startede som frivillig på stengade…pyyyh.

  1. Murder – Gospel of Man
  2. Treefight For Sunlight – A Collection of Vibrations for Your Skull
  3. Alcoholic Faith Mission – Let This Be The Last Night We Care
  4. Efterklang – Magic Chairs
  5. Mechanical Bird – Daughter of The Wind
  6. Figurines – Figurines
  7. Thee Attacks – That’s Mister Attack To You
  8. 4 Guys From The Future – Under The New Morning Sun
  1. The Bear That Wasn’t – And So It Is Morning Dew
  2. The Tallest Man On Earth – The Wild Hunt
  3. Hjaltalín – Terminal
  4. Deerhunter – Halcyon Digest
  5. She & Him – Volume Two
  6. Sam Amidon – I See The Sign
  7. The Drums – The Drums
  8. Ed Harcourt – Lustre

2011

i 2011 udvidede jeg rækken af kasketter på stengade, da jeg gik fra at være afvikler og koordinator for afviklerne, til også at begynde at booke koncerter og blev en del af bestyrelsen. vi startede ud med de første poetry in mono arrangementer, og alcoholic faith mission spillede en brag af en koncert på stengade, som jeg pga. propper i ørerne, ikke kunne opleve til fulde. jeg havde de mærkeligste vikartjanser. prøvede at deltage i mit første og eneste plug-in møde på DR. jeg bookede ulige numre’s første headliner show (de spillede dog hele to koncerter til deres release på huset måneden før), som gik totalt udsolgt. slog min skulder af led til en fest, og var sygemeldt resten af året.

  1. Ulige Numre – Ulige Numre EP
  2. Alcoholic Faith Mission – Ask Me This
  3. Dirty Beaches – Badlands
  4. The Antlers – Burst Apart
  5. Larsen & Furious Jane – Dolly
  6. Hymns From Nineveh – Hymns From Nineveh
  7. The New Spring – The New Spring
  8. Kurt Vile – Smoke Ring for My Halo
  9. Hunch Bettors – Splash-Dancing Kids EP
  10. Loney Dear – Hall Music

2012

var året hvor én af mine største bookingønsker gik i opfyldelse, og larsen and furious jane spillede den fineste koncert på stengade. det blev også året hvor vinnie who slog vejen forbi det lille spillested med et udsolgt show, og året hvor jeg opdagede asbjørn og selvfølgelig også sørgede for at han og soffie viemose spillede til det 10. poetry in mono arrangement. jeg bookede også mac demarco, som spillede sit første show (udsolgt) i danmark. han blev interviewet af lucia odoom inden dørene åbnede, og jeg havde aftalt med ham at jeg skulle hente ham backstage, men da hun ankom, måtte vi lede i hele huset før vi fandt ham oppe i koncertsalen, hvor han sad i mørket med sin computer, for der var åbenbart bedre wi-fi der. det var en god dag. og nåårh ja, så startede jeg alligevel på en kandidat, og kom ind på CBS.

  1. Asbjørn – Sunken Ships
  2. Jacob Bellens – The Daisy Age
  3. Jetsi Kain – EP
  4. The Eclectic Moniker – The Eclectic Moniker
  5. Christian Hjelm – Før Vi Blev Lette
  6. Islets of Dust – People and Birds
  7. Snake & Jet’s Amazing Bullit Band – Stuff That Rotates
  8. The New Spring – Secret Amour
  9. Efterklang – Piramida
  10. Teitur – Four Songs
  1. Purity Ring  – Shrines
  2. Young Magic – Melt
  3. Cat Power – Sun
  4. Lower Dens – Nootropics
  5. Grizzly Bear – Shields
  6. Mac DeMarco – Rock and Roll Night Club
  7. Chris Cohen – Overgrown Path
  8. Beach House – Bloom
  9. Grimes – Visions
  10. Patrick Watson – Adventures In Your Own Backyard

2013

mit allermest produktive år på stengade med over 20 koncerter på programmet. særligt ducktails i forbindelse med et frost arrangement, blaue blume’s første koncert i københavn (som opvarmning til the besnard lakes), beach fossils, og dent may står stadig skarpt i hukommelsen. selvom jeg selvfølgelig er stolt af dem allesammen. dent may var lidt sjov, for bandet skulle hentes inde på hovedbanen, og da vi så ankom til stengade, ville de gerne have at jeg tog dem med ud og finde noget at spise. og da vi var på nørrebro, hvilket kunne så ikke være mere oplagt end en durum?! så selvfølgelig skulle vi det, og så gik vi hjem til mig og spiste i min stue, inden vi skulle tilbage på stengade og arbejde. 2013 var også året hvor jeg var med stengadebaren på roskilde. og året hvor jeg gav en stor hjælpende hånd til urban street art festivalen – galore. det var nogle sindsygt hårde dage, men samtidig en fed oplevelse der sluttede af med efterfest til den lyse morgen, hvor vi selvfølgelig skulle åbne champagneflasker med sabel. og så var jeg også i skole-praktik på den sorte diamant, og lærte bl.a. at der klappes på mærkelige tidspunkter i løbet af sådanne klassiske koncerter. det var fedt.

  1. Mouritz/Hørslev – Allermindst Dig Selv
  2. Nanome – Everything That Moves
  3. Mechanical Bird – Bitter Herbs
  4. Jomi Massage – Primitives
  5. 4 Guys From The Future – Adagio
  6. Trentemøller – Lost
  7. Ice Cream Cathedral – The Drowsy Kingdom
  8. Lars and The Hands of Light – Baby We Could Die Tomorrow
  9. Ocean View – Ocean.Puke.Future
  10. The Kissaway Trail – Breach
  1. Son Lux – Lanterns
  2. Villagers – Awayland
  3. Sigur Rós – Kveikur
  4. Ducktails – The Flower Lane
  5. Ed Harcourt – Back Into The Woods
  6. Beach Fossils – Clash The Truth
  7. Braids – Flourish//Perish
  8. Jackson Scott – Melbourne

2014

startede året ud med et brag i form af en koncert med son lux på stengade. mødte fine glinvad og nåede at booke hende hele to gange det år + en enkelt gang mere året efter (til et blaa vinyl arrangement i vanløse), inden hun og simon og simon i hendes band, fik en pladekontrakt, og blev til det vi i dag kender som CHINAH. 4 guys from the future kiggede bl.a. også forbi, og asbjørn fik endnu engang fornøjelsen af at stå på scenen på stengade. og så jeg oplevede den bedste koncert med sohn på store vega. det blev iøvrigt mit første år ud af hele 5 i lytteudvalget til uhørt festival.

  1. Blaue Blume – Beau & Lorette
  2. Schultz and Forever – Broadcast Dynamics
  3. Ice Cream Cathedral – Sudden Anatomy
  4. Chorus Grant – Space
  5. Asbjørn – Pseudo Visions ch. 1 og 2
  1. Sohn – Tremors
  2. Future Islands – Singles
  3. Timber Timbre – Hot Dreams
  4. tUnE-yArDs – Nikki Nack
  5. Sisyphus – Sisyphus

2015

skulle vise sig at være mit sidste år på stengade. desværre. men jeg holdt bookingfanen højt lige til det sidste, og havde bl.a. yung, shy shy shy, waldo & marsha (for anden gang), jessica pratt, og pede b forbi. og nåårh ja, så spillede GENTS også deres allerførste koncert på stengade. destroyer væltede pumpehuset, og så gik resten af året ellers med at skrive mit speciale færdigt….eller forsøge på det.

  1. Purity Ring – Another Eternity
  2. Destroyer – Poison Season
  3. Son Lux – Bones
  4. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell
  5. Blaue Blume – Syzygy
  6. Björk – Vulnicura

2016

året startede ud med den sørgelige nyhed om bowie’s død, og den lokale pladebutik blev herefter mit faste hænge ud sted næsten hver fredag. mit speciale blev langt om længe afleveret og forsvaret. jeg fik rimelig hurtigt efter et rigtig fedt job på et større koncertbureau, hvilket desværre ikke varede så længe pga. omstruktureringer. efterklang blev til liima, og arrangerede sammen med frost festival den fineste form for release på deres plade på hotel astoria. jeg solgte lidt merchandise for jacob bellens i store vega, og arrangerede en koncert med børns på amager bio oveni roskilde festival. explosions in the sky blæste taget af pumpehuset, og byhaven ved pumpehuset var sommerens hotteste sted. backstage blev afviklet på musik i lejet. 3 meget travle og begivenhedsrige dage. minor victories rockede en vis del ud af bukserne i pumpehuset, og jeg blev politisk aktiv for første gang i mit liv.

  1. Minor Victories – Minor Victories
  2. Explosions In The Sky – The Wilderness
  3. David Bowie – Blackstar
  4. Ed Harcourt – Furnaces
  5. Radiohead – A Moon Shaped Pool
  6. Liima – ii
  7. Bisse – Højlandet
  8. Choir of Young Believers – Grasque
  9. CHINAH – Once The Lights Are On
  10. Nico Muhly & Teitur – Confessions

2017

hehe. det er tydeligt at 2017 i DEN grad gik med politik og kommunalvalg, for der blev tydeligvis ikke fokuseret særlig meget på musik lige det år at dømme ud fra min album topliste. og så alligevel…det var i hvert fald året hvor jeg oplevede den allerbedste koncert (ud af 5) nogensinde med Ed Harcourt, og også langt om længe fik taget en selfie med ham. det var også året hvor jeg var med til at arrangere og afvikle music days i det splinternye odeon i odense. fantastisk weekend og min første (og indtil videre eneste) gaffa awards. sønderjylland fik også fint besøg, da jeg i 3-4 måneder var projektleder på musik og teater højskolen i toftlund. jeg bagte også kage til jan sneums hyggelige søndagsarrangementer på stengade, og så oplevede jeg at forum godt kan rumme en god lydoplevelse, når bare det er sigur rós der står på scenen. og så arbejdede jeg backstage på roskilde festival…eller dvs. jeg nåede 1 vagt, før jeg måtte lægge mig syg resten af sommeren. men jeg nåede da lige at sørge for at en debuterende solo-artist blev sendt godt afsted til sin koncert.

  1. Grizzly Bear – Painted Ruins

2018

året hvor jeg for første gang kom forbi den smukke festival, heartland på sydfyn. her så jeg bl.a. grizzly bear for første gang siden 2012. rendte ind i ed droste mere end 1 gang i løbet af et døgn. roskilde festival og backstage-tjansen blev genoptaget. speaker bite me spillede for fulde gardiner på hotel cecil, og bisse gav den hele armen på dramaturgien på betty nansen teatret.

  1. Speaker Bite Me – Future Plans
  2. The Malpractice – Slur
  3. Bisse – Tanmaurk
  4. Ed Harcourt – Beyond The End
  5. Kira Skov – The Echo of You
  6. Cat Power – Wanderer
  7. Marianne Faithfull – Negative Capability
  8. Schultz & Forever – Grand Guignol
  9. Lydmor – I Told You I’d Tell Them Our Story
  10. 4 Guys From The Future – Headspace

pyha…sikke 10 år det har været. der er vist ikke noget at sige til at de har fløjet afsted 🙂

pladesamlingen – a

Som jeg skrev i sidste indlæg her på bloggen, ville jeg gå igang med at lytte min lidt over 300 plader store pladesamlingen igennem fra 1-Å, og status er her næsten 2 måneder senere, at jeg er nået igennem de første 28, og jeg er stadig ikke kommet igennem B-sektionen. Indtil videre har rejsen budt på følgende dejlige plader i tal og A-sektionen: 

  • 4 Guys From The Future – Under The New Morning Sun
  • 4 Guys From The Future – Adagio
  • 4 Guys From The Future – Headspace
  • Abba – Super Trouper
  • Ryan Adams – Heartbreaker
  • Ryan Adams – Gold
  • Ryan Adams & The Cardinals – Easy Tiger 
  • Ryan Adams – Ashes & Fire
  • Akron/Family – Love Is Simple
  • Alcoholic Faith Mission – Let This Be The Last Night We Care
  • Animal Collective – Merriweather Post Pavilion
  • The Antlers – Hospice
  • Attrap – Happitalism
  • Asbjørn – Pseudo Visions – ch. 1

Alle dejlige genlyt og ture ned ad memory lane. Er du klar over hvor mange fine fine sange 4 Guys From The Future har skrevet? Nej? Så se at komme igang 🙂 

Abba pladen ryger som regel kun på til nytårsaften, så det var lidt specielt at høre den i oktober. Det er en plade jeg har arvet fra mine forældre, så de har sikkert festet mangt og meget til den plade i deres ungdom.

Når det kommer til Ryan Adams, må jeg ærligt indrømme, at de plader der ryger oftest på herhjemme med ham, er de to første; Heartbreaker og Gold, som også er de bedste han har lavet hvis du spørger mig.

Akron/Family var et rigtig sjovt genlyt. Jeg har erhvervet pladen engang i 00’erne efter at have oplevet bandet til en fantastisk koncert på gode gamle Pitstop i Kolding. Det er samtidig også blandt samlingens smukkeste covers, som kan blive ved med at fascinere mig i alt sin enkelthed. Derudover beskriver bandet selv pladen meget rammende og underholdende: “Chaos, rock action, tribal bongobanging, sentimental sing-alongs, and pop gems galore. A cast of thousands live and breed inside…

Alcoholic Faith Mission vækkede en masse gode minder fra min første tid i København. Elsker den plade!

Animal Collective minder mig altid om dengang jeg spontant tog til koncert med dem med en veninde i Amager Bio for 10 år siden. Som I kan læse jer frem til, så var det desværre ikke en koncert der rent lydmæssigt stod stærkt, men det er tilgengæld stadig en koncert der står stærkt i min hukommelse. Det er iøvrigt også et band der er kommet længere ind under min hud siden 2009 🙂

Hospice med The Antlers er én af de bedste efterårsplader jeg ved. Den er så trist og smuk på én og samme gang, og sætter altid gang i en tankestrøm eller to, og passer bare perfekt til en grå og våd efterårsdag – på den gode måde.

Attrap er Jonas Petersen fra Hymns From Nineveh’s gamle band. Det er en plade der har lige så mange år på bagen som bloggen her (10 styks), og det bæger lydbilledet faktisk meget klart præg af. Det er lidt skægt når en plade på den måde kan være en form for tidslomme.

Pseudo Visions ch. 1 er den eneste jeg ejer med Asbjørn, og det er sgu en fin lille popperle, som man ikke kan sidde stille til.

Kan klimaforandringer ændre din måde at lytte musik på?

Svaret er…ja. Jeg har ikke lyttet nær så meget til vinyl det sidste halvandet års tid, som jeg gjorde før den meget lange og varme sommer vi havde sidste år. Og det kunne jeg tydeligt se på min vinylsamling, da jeg for en måneds tid siden gennemgik den og sorterede den. I ved…når man har holdt lidt fest og dine venner har haft fingre i din samling, er det ikke altid at pladen ryger helt på plads i det system du nu har sat dem op i. Og så er der alle de nye plader du enten får i gave eller køber løbende, som heller ikke er sat ind i systemet. 

Mit system er ikke så kompliceret ellers. Det står i alfabetisk rækkefølge med efternavn og bandnavn først. 
Eksempel 1: The Beatles står under B, og registreres i mit register som Beatles, The.
Eksempel 2: Elliott Smith står under S og registreres i mit register som Smith, Elliott. 
Eksempel 3: Cat Power står under C og registreres som Cat Power.

Men altså denne her sortering fik mig til at genopdage en masse plader jeg ikke havde hørt længe. Den fik mig også til at opdage hvor mange plader jeg enten slet ikke havde fået sat på, eller blot havde hørt et par gange. Så jeg har derfor stillet mig selv den opgave, at jeg skal lytte hele min samling igennem, fra A til Z + tal, og den rejse har jeg tænkt mig at tage jer med på, både herinde og på vores instagram. 

Det kommer til at foregå sådan, at alle de plader jeg lytter til, løbende vil blive lagt op på vores instagram, og så vil jeg cirka 1 gang om ugen lave et opsamlende indlæg på bloggen her, om de plader jeg enten har en helt særlig historie til, ved noget helt specielt om, eller lignende. 

Inspireret af High Fidelity? Måske…men egentlig allermest for at få min gode vane med at sætte en vinyl på som det første når jeg kommer ind ad døren, tilbage. Har du ikke set High Fidelity, og forstår derfor ikke referencen…så se lige denne scene: 

Yes, vi har været væk i alt for lang tid herinde på bloggen. Det følger med voksenlivet med fuldtidsjob og alt det jazz. Men nu skulle vi være tilbage – om ikke andet vil denne her udfordring som jeg har givet mig selv, uanset hvad, holde gang i bloggen. Så velkommen tilbage. Jeg håber du vil følge min rejse.

den store blaavinyl spot guide – lørdag

vi fortsætter stilen fra fredagens program med kodeordet; prop-stoppet program. vi kommer bestemt ikke til at kede os. kursiv er stadig SPOT+, og punkter markeret med fed skrift, er must sees, men som også nævnt i går, er hele vores guide selvfølgelig must see. god fornøjelse og nyd festivalens sidste glimragende dag i fulde drag. vi ses til efterfesterne i aften:

10:00Let’s Talk A.I & AlgorithmsRoom 12
11:00The ChairmanMads Nørgaard
12:30The OceansVIU Eyewear
13:00Let’s Talk Music Rights
– 10 år efter Pirate Bay
Room 12
14:15M. RexenTrævarefabrikken
14:30Bremer/McCoyDen Rå Hal
14:30ByljaTrailerscenen
16:00HUN SOLOStore Sal
16:00Ida KudoAarhus Congress Center
16:00School of X (special show)Aarhus Volume
16:30Århus SinfoniettaSymfonisk Sal
16:45ELBAKammermusiksalen
17:00Inge van Calkar (NL)HeadQuarters
17:30AisleScandic Aarhus City
17:30Josephin BoviénAarhus Congress Center
17:45The BowdashesEXCITE & ORA
18:00Iris (NO)HeadQuarters
18:10Exquisite Russian BridesStudio 02K (Sydhavnen)
18:15Ida WenøeKammermusiksalen
18:30MotoriqueAarhus Congres Center
18:30The Broken BeatsScandic Aarhus City
18:30TuriRADAR
18:45Erika De CasierRytmisk Sal
19:00Nils Gröndahl & Bjørn FriisStudio 02K (Sydhavnen)
19:15Moon MountainRemisen
19:30MaríÅbne Scene
19:30Kwamie LivStore Sal
19:45Sara LewKammermusiksalen
20:00ValmaiKlubscenen
20:20BoundariesRytmisk Sal
20:30Selma JudithVoxHall
21:00Astrid EngbergLille Sal
21:00Festaften (STRØM)RADAR
21:15Mr. KoifishKammermusiksalen
21:30Jenny Wilson & Who Killed BambiSymfonisk Sal
21:50Frum (FO)Rytmisk Sal
22:30The FlorinesÅbne Scene
23:00Ghost Coast Choir Symfonisk Sal
23:30YungTAPE
0:00Josefinity + GENTSA-Huset
0:45CHINAHAarhus Congress Center

den store blaavinyl SPOT guide – Fredag

vi er allerede nået til SPOT’s anden dag, og det er i dag vi tager hul på det klassiske stop-proppede SPOT program. vi har dykket ned i det og lagt en form for slagplan fyldt med nysgerrighed og klare anbefalinger. de kursiverede punkter er SPOT+ programpunkter. så står du og bliver helt overvældet af det kæmpemæssige SPOT program, så tjek vores guide ud her, hvor der er lidt for enhver smag. du kan umuligt nå rundt til det hele, da mange ting ligger meget tæt på hinanden eller direkte oveni hinanden, men så kan man enten prioritere efter hvor trætte ens fødder og ben er, eller hvad man lige føler for at høre. vi er selv spændte på hvor mange vi selv når. den personlige rekord er stadig på 26 koncerter på to dage….mine fødder og ører var også ved at falde af til sidst, og jeg har aldrig siden nået op på samme rekord.

selvom vi hjertens gerne ville opleve alt hvad vi har skrevet på planen nedenfor, så er der dog nogle must-sees, som vi har markeret med fed skrift (bemærk; der er et par enkelte garanterede publikumsmagnet iblandt (Bisse og Efterklang), så kom i god tid)

10:00Musik blogs – er der en fremtid?Room 4
10:00Musik og Eventkultur i DanmarkRoom 12
15:00Josephin BoviénVIU Eyewear
15:30Teenage Love Trailerscenen
16:00The OceansVoxHall
16:00ELYSSRADAR
16:45SUNDAYSKammermusiksalen
17:00Beverly Kills (SE)HeadQuarters
17:15Netværksarrangement fest. ORATrailerscenen
17:30The ChairmanVoxHall
17:45Special-K (IS)Lille Sal
17:50The Bongo ClubHeadQuarters
18:15ExcelsiorKammermusiksalen
18:30AisleRADAR
18:30School of XAarhus Congress Center
19:00Naked sessionSymfonisk Sal
19:00M. RexenVoxHall
19:45Hôy la (NO)Atlas
20:00To mikrofoner og en stak vinyler – TalkCafé Scenen
20:00Visitor KaneKnuds Kiosk
20:15CLARAAarhus Volume
20:15Two Year Vacation (SE)HeadQuarters
21:00ModestKnuds Kiosk
21:15EfterklangStore Sal
21:45JÆRVKedlen
22:00Bisse & Aarhus SymfoniorkesterSymfonisk Sal
23:00YungKnuds Kiosk
0:00AnalogikDen Rå Hal
0:30FarveblindAarhus Congress Center
0:45CourtesyRADAR

den store blaavinyl spot guide – torsdag

så er dagen endelig kommet, hvor SPOT Festival på fineste vis bliver skudt igang, og traditionen tro, er vi her på bloggen klar med en guide til alle tre dage (1 dag ad gangen), hvor vi har plukket de ting ud af programmet, som vi synes er oplagte at lægge en tur forbi i løbet af festivalen. allerede her torsdag aften bliver det presset, hvilket er kendetegnende for både SPOT, men også for resten af guiden, som vil blive lagt op her på bloggen dag for dag under festivalen.

vi lægger ud med hvad der efterhånden er ved at være en tradition for festivalen, og som også plejer at være den helt store publikumsmagnet. nemlig smash!bang!pow!’s forfest på RADAR, som i år kan præsentere hjalte ross, nurse, zaar, bona fide, simon littauer, og modest.

kl. 19:30smash!bang!pow! presents…RADAR

næste anbefaling, er én vi har været forbi forleden med Magnus Grilstad fra Wonderwhy. en god blandet pose slik på VoxHall hele aftenen. det skal nok blive godt. så hvis man ikke når ind til s!b!p!’s populære forfest, så kan man enten vælge at gå ned på VoxHall, eller også….

kl. 20:00
WonderWhy & We Are Suburban SPOT kick offVoxHall

…kan man gå på HeadQuarters og få gratis gulddamer, skåle tillykke med de sprøde frøer, og rocke igennem til The Tremolo Beer Gut og D/troit.

kl. 21:00Crunchy 25th Anniversary PartyHeadQuarters

der er noget for enhver smag denne første aften på festivalen. vi ses derude!

spot optakt – et kig ind i maskinrummet med jesper thisgaard

Hvor mange år har du været med på festivalen?

Jeg deltog i min første SPOT Festival 2008. Så det må blive min 12. Festival i år. I 2008 var det som almindelig gæst, siden har jeg været med som en del af musikbranchen, og i år er mit tredje år som en del af maskinrummet.”

Har I gjort noget særligt i anledning af jubilæet?

Vi har som sådan ikke en decideret jubilæumskoncert, og vi prøver at skabe nye tiltag hvert år. Så de tiltag som kommer til at skille sig ud her i jubilæumsåret, ville vi nok også have gjort, hade det været nummer 26 i rækken. Når det er sagt, så er vi da glade for at kunne præsentere nogle af de artister som har noget historie på festivalen. Her tænker jeg selvfølgelig især på Mads Langer, som spillede her første gang i 2009, og Efterklang, som var forbi første gang i 2005. Det er jo navne, som har skabt sig bæredygtige, men også vidt forskellige karrierer i musiklivet, og som er med til at styrke fortællingen om, hvad det egentlig er vi laver på SPOT.

Undertegnede har faktisk haft fornøjelsen af at opleve Efterklang hele to gange på SPOT. Begge gange i Store Sal, men det er vigtigt at understrege, at den første gang foregik på bagscenen i Store Sal, hvor vi – publikum – befandt os på selve scenen i 2005, så det kom til at virke som en helt lille mørk intim scene. Og så igen på et senere tidspunkt (jeg er i tvivl om det har været 2008 eller 2010) spillede bandet på selve scenen, og vi befandt os på vores sæder i salen, som man kender Store Sal i dag. Det udnyttede bandet til fulde, og lavede nærmest en parade op igennem salen, hvilket løftede stemningen gevaldigt.

Hvordan foregår booking-processen til SPOT?

Booking-processen er et kæmpe samsurium af inputs. Vi har selvfølgelig vores ansøgningsrumde, som er et open-call for alle bands, som har ambitioner om at spille på SPOT. I år modtog vi omkring 1000 ansøgninger, som først bliver sorteret ned til ca. 300 af en stor lyttegruppe, som består af de ansatte i ROSA sekretariatet, og andre folk som er tilknyttet festivalen på den ene eller den anden måde. De sidste 300 ryger så videre til en lytte-jury bestående af repræsentanter fra den professionelle musikbranche. De vælger 30-40 debutanter til programmet. Så dem har os i bookinggruppen egentlig ikke nogen indflydelse på. Derudover er der jo en stor skare af bookere, managers, og labels, som arbejder med en masse bands, som de gerne vil have på, og her er det så det mere almindelige bookingarbejde går i gang, hvor vi skal finde frem til det resterende program, som vi gerne vil præsentere. Derudover er vi et helt kontor, som har fingrene nede i mange forskellige ting, som måske har hørt om et eller andet skævt projekt, som vi ender med gerne at ville præsentere for omverdenen. Yderligere! Har vi en laaaaang række samarbejdspartnere og eksterne arrangører, som f.eks. DUP, Way Up North, Strøm Festival, Rock The Region, Det Jyske Musik Konservatorium, Tape, og mange flere, som hvert år får forskellige former. Så bookingprocessen starter med en helt masse tråde, omkring september hvert år, som vi skal have bundet sammen, inden den første weekend i maj året efter.

Har du nogle særlige minder fra SPOT 2009?

Fra 2009 husker jeg bl.a. en koncert med A Kid Hereafter inde i Musikhusets Store Sal. Vi havde godt set at det var en ”special edition”, men havde ikke regnet med at han havde skiftet den storladne elektro pop ud med hvad jeg husker som værende en eller anden form for dødsmetal, og sange af ca. 30 sekunders varighed. Derudover var det mit første bekendtskab med Kellermensch, som spillede på Voxhall det år, og som min daværende arbejdsplads, Strange Ears, havde været med til at skubbe fremad. Et band som jeg stadig vælger over de fleste andre, hvis jeg har mulighed for at se dem. Yderligere kan jeg huske en koncert med Fagget Fairys, i et propfyldt Ridehus. Der var ca. 100 grader varmt, men det var en vild fest, da de spillede ’Feed The Horse’, og jeg mener også de spillede et remix af Bjørn Svin’s ’Mer’ Strøm’. Der stak det af 🙂

Hvem kan du anbefale os at gå ind og se på SPOT 2019?

Med over 300 koncerter har jeg svært ved at fremhæve nogle få uden at blive ved med at remse op. Men jeg vil da klart anbefale folk, at tage til nogle af vores særarrangementer som Naked, eller vores nye koncept Nordic Beats, som er en halvanden time lang showcase, hvor man kan opleve 8 af nordens største híp-hop talenter give smagsprøver på deres MC-evner, akkompagneret af DJ Pelle Peter. Hvis man gerne vil have rystet hovedet godt igennem, skal man tage til Metal på Train fredag aften, og så kan du passende tage stille og roligt rundt i byen lørdag formiddag og opleve nogle af vores mange butikskoncerter, eller SPOT Royal Scenen nede ved Magasin.

spot optakt – jesper bay og pirate bay

Som nævnt i vores SPOT+ guide, som jeg offentliggjorde for nogle uger siden, ville vi dykke lidt ned i ét af de mange emner det flotte og brede SPOT+ program omfavner; nemlig Pirate Bay og hvad internettet og hele streamingkulturen har gjort ved musikbranchen igennem årene. Derfor har vi talt lidt med én af arrangørerne af seminaret om emnet; Jesper Bay:

Hvorfor skal de 10 år markeres?

“Sådan et 10 års-jubilæum giver os en god anledning til at se på, hvad der er sket i den mellemliggende periode, gøre status på situationen i dag, og måske give et bud på udfordringer og muligheder i markedet for indspillet musik i de år, der kommer. Det er i hvert fald ambitionen. “

Ændrede dommen mod Pirate Bay på noget for 10 år siden?

“Dommen havde både betydning juridisk og symbolsk. Retssagen i Sverige afslørede for eksempel, at mændene bag The Pirate Bay, samtidig med at de førte sig frem i medierne som fortalere for “det frie internet”, tjente penge på at sælge reklameplads på deres ulovlige website. The Pirate Bay var en omvendt Robin Hood, og det var dem der skabte musikken, som mistede deres penge. Rent juridisk var sagen af stor betydning, fordi det en gang for alle blev slået fast, at det også er ulovligt at facilitere fildeling, selv om man ikke selv har de ulovlige filer liggende på sin server. Dommen førte bl.a. til, at internetudbyderne lukkede for The Pirate Bay’s trafik, og sagen ændrede også mange forbrugeres syn på pirateriet, fordi dobbeltmoralen blev så åbenlys. Men frem for alt medvirkede dommen til at skabe det forretningsmæssige grundlag for det lovlige streamingmarked.”

Hvad er der sket med musikbranchen i løbet af de 10 år?

“Det er jo en fuldstændig forandret branche. Streaming er blevet den foretrukne måde at høre musik på. Og det har skabt fornyet vækst i branchen oven på den lange nedtur i nullerne. Som ny kunstner har du fået lettere ved at gøre din musik tilgængelig. Men samtidig er det blevet sværere for publikum at finde dig i den enorme mængde af ukurateret musik, som hver dag uploades på streamingtjenesterne. De store internationale spillere – Spotify og Apple – har naturligt nok fokuseret på mainstream for at tiltrække flere brugere. Og streaming har ført til en styrkelse af det internationale repertoire på bekostning af det lokale. Så der er masser af paradokser i udviklingen: På ene side kan man glæde sig over, at det økonomisk går bedre i branchen – specielt for de tre internationale pladeselskaber, der er tilbage – end længe. På den anden side er dansk musik udfordret, og det bør også give anledning til bekymring, at væksten i streamingmarkedet ser ud til at være aftagende. Det bliver også noget, vi kommer til at snakke om på vores seminar.”

Er der noget vi skal glæde os ekstra meget til ved paneldebatten?

Jeg glæder mig fx. til starten, hvor RettighedsAlliancens direktør, Marie Fredenslund, der også var med da det hed Antipiratgruppen, og den tidligere formand for Piratpartiet, skal diskutere historien. Og så ser jeg frem til at hele panelet til sidst skal kigge i krystalkuglen og komme med bud på den fremtidige udvikling.

Hvilke andre paneldebatter/talks vil du anbefale?

Spot+-programmet er særdeles omfattende, og der er mange paneler og seminarer, jeg gerne ville se. Men heldags-konferencen om livemarkedet, “Musik- og Eventkultur i Danmark”, fredag fra 10-16, skal jeg i hvert fald være til en del af. Det er et godt program, og der er flere af de emner, som konferencen adresserer, som er relevante for mit daglige arbejde i brancheforeningen Danske Koncert- og Kulturhuse. Livebranchen har jo også mærket konsekvenserne af det paradigmeskift, som er sket på markedet for indspillet musik. Og fx. er det relevant at se på, om de eksisterende støtteordninger passer til de aktuelle behov. Ikke for at spare penge, men for at sikre, at de penge, der bliver brugt, kommer både musik og publikum bedst muligt til gavn.

Er der nogen koncerter du vil anbefale på SPOT? 

Spots 25-års jubilæumsprogram er jo imponerende i både bredde og dybde, og der har aldrig været så meget at vælge i mellem før. Jeg sætter altid krydser i spilleplanen hjemmefra. Men som regel ender jeg med, at se noget andet, end det jeg havde planlagt. Sådan er det jo tit på festivaler: Man møder nogen, der giver en et tip. Eller man kommer tilfældigt forbi en koncert med nogen man aldrig har hørt om før, og bliver fanget ind af musikken og stemningen. Så hvis jeg er heldig, har jeg set en lille håndfuld af de kunstnere, jeg havde sat kryds ved hjemmefra, når vi når til lørdag nat. Men så har jeg måske set 10 andre, jeg ikke vidste hvem var, da jeg kom. I år har jeg bl.a. sat kryds ved nogle af de unge kvindelige kunstnere, som de seneste par år har vist vejen på R&B- og popscenen. Fx. Bette, Josephin Bovién, Clara, Ea Kaya, Erika de Casier og Kwamie Liv. Jeg har kun set et par af dem tidligere, og det er sådan jeg ofte har brugt Spot: Til at indhente det forsømte. Men jeg kan med god samvittighed anbefale Who Killed Bambi i selskab med Jenny Wilson og HunSolo med et særligt nordisk line-up. Jeg ville også gerne have set Kristina Holgersens solokoncert, men det falder sammen vores seminar, så det går desværre ikke, men det bør bestemt ikke afholde andre! Og det er jo Spot i en nøddeskal: Man ville ønske man kunne være flere steder på én gang.