hymne før hymner

Forskræp: Den 21. februar udgiver Hymns From Nineveh debutalbummet Hymns From Nineveh. Som den opmærksomme læser også vil vide, så er det ikke første gang vi forsøger at fremhæve netop denne udgivelse, som vi har glædet os til siden efteråret 2009, hvor jule ep’en Uncomplicated Christmassongs så dagens lys.

Vi har haft lejlighed til at lytte til det kommende album, og vi kan kun sige, at I har meget at glæde jer til. Der vil helt sikkert komme et længere indlæg omkring folk/pop-pladen, når den har fået lidt mere airplay på hi-fi-anlægget, og at den er erhvervet på vinyl.

Indtil da kan du nyde denne hymne, Jonas Petersen delte i midt-december. Nummeret giver en rigtig god idé om, hvad der er i vente. Meget stemningsfulde sager.

Hymns From Nineveh – So Mournful The Elegy, So Comforting The Hymn:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/8212652″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=005dff” width=”100%” height=”81″ ]

Dronningen af Danmark

John Grant, Voxhall den 17-11-2010, Foto: Mikkel Elbech

Hvad er det helt præcist, der gør, at man gang på gang kan overse fantastiske plader. Flere i din omgangskreds nævner en kunstner flere gange, men der bliver talt for døve øren. Det er helt sikkert ikke bevidst, for man lytter jo gerne til hvad kammersjukkerne beretter om, så med sædvanlig blaa vinyl-sløvhed er det lykkes mig, at få lyttet – og investeret i/til Queen Of Denmark med John Grant (tidligere frontmand i The Czars, jeg desværre ikke har yderligere kendskab til), som jeg netop har fået anbefalet af flere omgange.

For at gøre synden fuldendt, så var jeg rent faktisk vidne til en koncert med ham, da Midlake var forbi Aarhus i efteråret, hvor Grant var support. Det var nu ikke et tilfælde, for Queen Of Denmark er indspillet sammen med selv samme band. Det er virkelig en fantastisk kombination, hvis man er til ærlig og særdeles personlig musik, og så har John Grant en vanvittig flot og meget kraftfuld mandsvokal. Til koncerten var jeg dog mindre opmærksom af uransagelig årsager, og lyttede kun lettere perifert, men blev gentagne gange draget mod den stærke stemme på scenen – nu forsøger jeg, at gøre op for mine support-små-arrogante ukristeligheder.

Amerikaneren synger om, hvordan det er at vokse op som homoseksuel i Kalamazoo, Michigan og Denver, Colorado. Desuden er han inspireret af en eks-kæreste på tre numre (som tilfældigvis er undertegnedes yndlings). TC And Honeybear, Where Dreams Go To Die og Caramel.

Især sidstnævnte er et vanvittig kuldeskærende nummer, som desværre ikke var tilgængeligt på andet end Youtube. Med til historien om albummet hører desuden, at Midlake skal have insisteret på at indspille det med ham, da han efter sigende skulle have mistet modet og overladt hverdagen til alkohol, stoffer og grænsen til selvmord. Tragisk – men det har kastet en fantastisk plade af sig.

Det har lykkes mig at opdrive et par numre.

John Grant – I Wanna Go To Marz:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/2556535″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0089ff” width=”100%” height=”81″ ]

Det næste er et bonus nummer fra Queen Of Denmark, som jeg først er faldet over nu. Det kunne nu godt have været inkluderet på pladen, hvis du spørger mig.

John Grant – What Time? (Bonus Track):

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/2676898″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0089ff” width=”100%” height=”81″ ]

Slutteligt en af de omtalte.

John Grant – Where Dreams Go To Die:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/7865173″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0089ff” width=”100%” height=”81″ ]

Læs et udemærket interview med ham i The Guardian.

Emma Acs – det giver mening

Under januars klassiske kaos af julegavebytteri havnede jeg pludselig i en pladebutik, hvor singlen We Make Sense med København-baserede Emma Acs stod på pladehylden. Min indre nysgerrighed kunne ikke benægte, at det var den plade, der skulle med hjem. Det skyldes ikke mindst den store tiltro til Acs’ musikalske projekt, der efterhånden er kommet til udtryk hos flere medier , hvor hun i 2011 spås en stor chance for at slå igennem.

Men hvad er det så for noget musik – og er det virkelig så lovende, som der er nogen, der går og udtaler sig om. Hvis man tager udgangspunkt i den lille 7″-single Emma Acs udgav i 2010 (billedet tv.), så vil også denne blog slutte sig til den store tiltro. Egentlig bevæger genren sig ind på min medskribents musikalske foretrukne, men i denne sammenhæng, må også jeg give mig hen.

Det er pop med et retro-perspektiv, hvor der kigges tilbage på navne som Nico, Nancy Sinatra, Velvet Underground og mange flere. Emma Acs besidder en utrolig naivistisk og meget ubesværet vokal, man lynhurtigt forbinder med noget charmerende og dragende. We Make Sense hører til et af de kortere numre, der ikke er helt ulig poptraditionen i 60’erne. På 2:30 min. får vi både præsenteret et par vers, omkvæd og endda en veldoseret (og velspillet) guitarsolo. Ganske lytteværdigt.

Debutalbummet skal være klar omkring april, og det er blevet til i samarbejde med folk fra Baby Woodrose, The Good The Bad, The Setting Son og Spektr aka The Inbred Family – der er Emma Acs’ livegruppe. De spiller, som det ses, alle i spændende og solide rockgrupper med mere eller mindre inspiration fra samme tidsperiode, som virker til at være Emma Acs’ hovedinspirationskilde. B-siden til 7″-singlen er oversat til fransk, C’est Logique, og som der står bag på coveret til singlen:

Que tout le monde le sache, ca sera nous deux – c’est logique – eller, hvis mine google translate-evner gør mig ret:

Alle ved, det vil være os to – det giver mening.

Det samme gør Emma Acs’ musik – vi på blaa vinyl vil i hvert vente på debuten med spænding, hvis samme kompakte catchy-niveau bliver opretholdt. Foreløbig det bedste julegavebyt der har fundet sted i år.

Lyt selv til Emma AcsWe Make Sense herunder:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/8991228″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=005dff” width=”100%” height=”81″ ]