björk

björk

Den allerførste gang jeg stiftede bekendtskab med Björk, var tilbage i halvfemserne enten i programmet Puls, eller på MTV hvor denne her lille fine dame dansede rundt i en eufori af forelskelse og dansede, sang, sparkede til dæk og skreg i vilden sky. Jeg var meget betaget, men fik aldrig rigtig tjekket hende nærmere ud.

Næste gang var da Vespertine udkom og Thomas Knak (Opiate og Future 3) sad i Boogie og fortalte hvordan han havde givet sig selv stød for at skabe et lydlandskab til ‘Undo‘. Jeg hørte for et par uger siden P6 Beat Elsker Björk udsendelsen hvor Knak fortalte om det her forløb hvor han havde hjulpet Björk med at producere de her par numre uden at vide at det var til den kommende Björk plade, og i det hele taget hvor bøvlet det var sådan at lave musikalske langdistance samarbejder i slut 90erne. Anyways..jeg anskaffede mig Vespertine og blev smask forelsket. Så det var en kæmpe stor ting at opleve hende på min allerførste Roskilde Festival nogensinde tilbage i 2003, hvor hun selvfølgelig også havde sørget for et kæmpe fyrværkeri.

Medúlla udkom året efter, men jeg var skuffet og kunne slet ikke rigtigt forholde mig til hendes projekt med at bruge stemmer som instrumenter, og den har her mere end 10 år senere stadig ikke vundet ind på mig. Nogle år senere da jeg gik på universitetet udkom Volta hvor første singlen ‘Earth Intruders‘ gjorde stort indtryk.

Nu har hun gjort det igen den kære Björk. Jeg må indrømme at det havde gået helt henover hovedet på mig at hun igen var albumaktuel, men det føromtalte radioprogram ledte min opmærksomhed hen på Vulnicura som jeg endelig fik taget mig tid til at lægge ører til i sidste uge….WOW! bare WOW. Det var min umiddelbare reaktion på de relativt lange men smukke smukke numre. Björk har skrevet pladen ovenpå bruddet med sin mangeårige partner, multi-kunstneren Matthew Barney. Hun forsøgte eftersigende at skrive sig ud af kærestesorgerne ved at sætte sig til at komponere alle de smukke stryger arrangementer man kan høre hele vejen igennem pladen. Den er klart blandt forårets bedste plader.

sol og blomster titter frem i drømmene

FullSizeRender

Tilbage i 2009 havde jeg fornøjelsen af at støde på musikken af den aarhusianske gruppe Silver Gleaming Sound Machine (SGSM), der så vidt undertegnede er orienteret, ikke nåede at udgive andet end det faktisk virkelig gode mini-album, All Tomorrow’s Gardens (som i sig selv er meget anbefalelsesværdigt). En rigtig fin og kraut-rocket sag, der lod de længere forløb tale for sig selv, og det var tydeligvis en gruppe, der havde en solid æstetisk sans og et kæmpe flair for at skrive melodierne ind i disse forløb. Jeg må sige, at All Tomorrow’s Gardens kørte utrolig meget på min pladespiller i sommeren 2009 – derfor var det også en stor glæde, at finde en LP i sin postkasse.

For nu har to af de tidligere SGSM-medlemmer forsanger Sarah Gram og beatmand Søren Graae Rasmussen begået en ny ep under navnet, there is only us. Det er en mere støvet produktion, der er bygget op af nogle maskinelle beats, synths og Sarah Grams effekt-besatte vokal i absolut centrum. Guitarerne er skåret væk og melodiernes lange flader ligger i overfladen af produktionen.

Marienbad slæber ep’en langsomt igang med en nærmest henslængt vokal, mens New Age er noget mere åben med bredere vidder. Sun er et glimrende nummer, hvor Grams stemme får frit løb, og der bliver virkelig leget med ordlydende og lyrikken. Den ret simple opbygning af keyboards og beats giver så meget plads til Grams udsmykkende vokale finesser, og det er en sand fornøjelse.

Midt på pladen dukker Flower op, og sørme så, om der ikke befinder sig et easter egg i form af en velkendt melodilinje lånt fra nummeret The Warmth of the Sun fra førnævnte Silver Gleaming Sound Machine-LP – fint flettet ind i gruppens nye mere skrabede lydunivers. Rigtig fint.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/180441263″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Det er en spændende og ret intens lytteoplevelse at lytte til there is only us, og man får oplevelsen af at være vidne til en af gruppens vidtstrakte dagdrømme, hvor man altid kan være sig selv. Og på den måde giver det god mening, at lade sig fange ind i theres is only us’ univers og lade både solen og blomsterne titte frem i mørket til dine egne dagdrømmerier.

Følg there is only us og køb pladen ovre på Rillbar.