an island en efterklangsk historie

Undertegnede var så heldig at være på det rette sted og tid i torsdags, da jeg fik stukket den fineste gave i hånden. Det var An Island DVD’en, som også udkom i torsdags. Deluxe udgaven, som må siges at være deluxe i mere end én forstand. Ikke alene er den nummereret (ud af i alt 5000 eksemplarer), derudover er selve coveret speciallavet og trykt på genbrugspapir med vegetabilske trykfarver på letterpress maskiner fra 1950’erne, og som om det ikke skulle være moderne nok, så indeholder DVD’en selvfølgelig en masse lækkert ekstra materialer (bl.a. en mindre koncert i en ukendt Københavnerlejlighed), der er også 5 flotte postkort og en 35 sider booklet med smukke billeder (se billede).

Det var en oplagt mulighed for undertegnede til endelig at få lov til at se den film der for nogle måneder siden var på alles læber, og som det er med så mange andre af sådanne film (de fleste bands udgiver jo enten koncertfilm eller dokumentarfilm), så var mine forventninger til filmen at det var en slags dokumentar om bandets spæde start på Als i sin tid, da min eneste viden omkring filmen var, at den er instrueret af Vincent Moon og at den er optaget på Als (bl.a. på drengenes folkeskole og gymnasie). Men efterhånden som filmen skred frem, gik det mere og mere op for mig at det mindst lige så meget handlede om leg, seriøsitet og den førnævnte nostalgi pakket ind i smukke smukke billeder og rammer. Samtidig var det en fornøjelse at opleve de så velkendte sange opført på vidt forskellige måder. Højdepunkterne må siges at være fremførelsen af Alike i Rasmus Stolbergs forældres gamle garage, sammen med det man måtte formå var de forskellige bandmedlemmers forældre/familiemedlemmer, eller Me Me Me The Brickhouse som de opfører på deres gamle folkeskole i sammenspil med skolens elever.

Filmen er så meget mere end en koncert DVD eller en dokumentar…Det er et stort sammenspil der går op i en højere enhed helt i Efterklangs ånd. Så gør dig selv den tjeneste enten at hente den herinde eller bestille én af de 5000 deluxe exemplarer herindefra.

poetry in mono #2 i glimt

poetry in mono #2 blev ikke ringere af stengades nye scene-lys, der sammen med the golden ratio & from sarah var med til at gøre det til en virkelig hyggelig og festlig aften.
jonas villumsen (eks-entakt) fra duoen the golden ratio startede godt ud overfor en halvfuld sal. udover makkerinden lovisa wanngrenn var de to flankeret af fire andre, og udgjorde en sekstet denne aften.
gruppen var meget nærværende, og deres lavmælte folk-sange kom virkelig til sin ret i stengades rammer.
lovisa wanngrenn viste, at hendes fine vokal går glimrende i spænd med den ligeledes charmerende brug af ukulelen.
ingen tvivl om, at the golden ratio blev nydt i fulde drag af publikum, der i nydningen også fandt plads på gulvet.
rocktrioen from sarah tog over med helt andre toner, hvor det her er forsanger david fjelstrup, der ytre sig via mikrofonen.
Moogie Johnson gav en meget energisk optræden på bassen, samtidig med en behageligt smilende og glad attitude under hele koncerten.
from sarah gav en af deres sidste koncerter, før de vender sig mod indspilning af deres debut album. ep'en "notes" er det eneste, der pt. findes med dem, og den kan stærkt anbefales - især live.
trioen formåede at rykke festen op i gear, og gav en virkelig solid optræden, der efterlader en stigende nysgerrighed frem mod deres kommende album, og fremtidens koncerter.
der var generelt en fremragende stemning - ikke mindst på grund af den gode musik, og den var vores hidtil bedst besøgte aften - takket være the golden ratio & from sarah.

Før, imellem og efter havde vi her på bloggen fornøjelsen af, at hoppe ud i vores jomfru dj-sæt, der inkluderede alt fra Ariel Pink og Blitzen Trapper til The Teenagers og Scott Walker. Det var – mere eller mindre frivilligt – i mono (meget passende for navnet) det meste af aftenen, da The Golden Ratios mange kanaler måtte suge stereoeffekten (det var dem vel ondt). Trods et par små “tænkepauser” gik strygende, første gang taget i betragtning. Vi takker i hvert fald, for en god aften, og glæder os til næste gang, hvor det er de to fantastiske grupper Help Stamp Out Loneliness [UK] & No Hay Banda [DK], der kommer forbi. Det bliver første arrangement med et udenlandsk navn, der endnu ikke har haft en koncert på dansk jord.

Datoen er fredag den 11.11.11, og du kan læse meget mere på facebook. Se i øvrigt flere billeder fra Poetry In Mono #2: From Sarah & The Golden RatioStengades hjemmeside – de er alle venligst bragt med tilladelse fra Michael Jensen.

drive

Jeg er en af de mange, der efterhånden har set Nicolas Winding Refns Drive i den seneste tid. Ikke nogen dårlig oplevelse, skal jeg hilse og sige. Lige til mit temperament og så med en særdeles flot 80’er vibe over sig – ikke mindst på grund af et meget veludført soundtrack. Det er iscenesat af Cliff Martinez, der blandt andet også har siddet bag tønderne hos Red Hot Chili Peppers i en kort periode, og det er vældig stemningsfyldt med en kærlighed til bands (og lyden herfra) fra det amerikansk/canadiske label Italians Do It Better (Glass Candy, Chromatics, Desire med flere). Jeg er faldet pladask for det, ligesom jeg synes filmen er virkelig flot filmet, hvor især de længere bil-sekvenser er utrolig smukke (i samspil med musikken).

En af de ikke instrumentale numre fra filmen er Under Your Spell, der er lavet af Desire, et sideprojekt af Johnny Jewel fra Glass Candy med flere – så vidt jeg forstår, som også kan findes på Desires selvbetitlede debutalbum. Det kan downloades fra Italians Do It Betters Soundcloud. Bered dig på en seriøs og smuk 80’er ballade:

Desire – Under Your Spell:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/16084864″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0055ff” width=”100%” height=”81″ ]

alcoholic faith mission

Det er ved at være et par år siden jeg blev introduceret til dette fantastiske band, da jeg fik stukket en plade i hånden. Det var kærlighed ved første lyt. Siden da har jeg haft fornøjelsen af at se bandet i levende live et par gange og til at stifte bekendtskab med bandets bagkatalog. Jeg må dog indrømme at jeg er størst tilhænger af de seneste to plader, hvoraf den seneste Ask Me This som udkom d. 3. oktober, nærmest har kørt på repeat i pladespilleren lige siden den udkom. Dog havde jeg det i starten lidt svært ved intronummeret Down From Here, som det første minut udelukkende består af vokaler og dermed bringer tankerne på noget helt andet og mere helligt end man lige havde regnet med, men pladen blev hurtigt for mit vedkommende reddet med skæring to Alaska, som må siges at være yndlingsnummeret, hvilket det har været lige fra første lyt. Og jo bedre jeg har lært pladen i sin helhed at kende, giver intronummeret mere og mere mening. Det er alt i alt en dejlig harmonisk plade som kan anbefales på det varmeste.

Nu vi er ved det, så spiller Alcoholic Faith Mission på lørdag på Stengade sammen med Deer Bear, som en del af New Era Tour #4. Og der er noget at se frem til, for Alcoholic Faith Mission er et fantastisk band live, hvilket denne anmeldelse også gør klart endnu engang. Dørene åbner kl. 21, og det koster blot 90 kr at komme ind. Du kan også købe billet lige her. Læs mere om arrangementet her. Undertegnede ser meget frem til denne lørdag, og jeg ved at min medblogger gør det samme. Vi ses!

Vi fik desværre ikke lov til at streame yndlingsnummeret i denne omgang, men tilgengæld får i her et lyt med på skæring 3 Into Pieces:
[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/25898614″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0646f0″ width=”100%” height=”81″]

Orv…og her er forresten lige yndlingsnummeret fra deres foregående plade. My Eyes To See fra Let This Be The Last Night We Care:

poetry in mono #2: from sarah (dk) + the golden ratio (dk/se)

Stengades nye indie-klub Poetry In Mono er glade for at kunne præsentere Poetry In Monos andet arrangement på fredag den 21. oktober i samarbejde med blaa vinyl. Der er to navne på plakaten denne aften – de talentfulde grupper From Sarah og The Golden Ratio. Begge grupper er relativt nye skud på den danske scene med det til fælles, at de har en længere historie i andre konstellationer, som nu har åbnet for en viderebygning i forskellige grene af det musikalske spektrum. 

The Golden Ratio er et fælles projekt for kunstnerne Lovisa Wanngren og Jonas Villumsen – fra henholdsvis Malmö og København. Begge har erfaring indenfor sangskrivning på deres respektive modersmål, nu har de dog slået pjalterne sammen i dette engelsksprogede projekt, hvor de udforsker nyt territorium for begges vedkommende.

Jonas Villumsen har tidligere fungeret som sanger og sangskriver i det alternative rock/pop-band Entakt, og Lovisa Wanngrenn har optrådt under eget navn. The Golden Ratio ligger i spændingsfeltet mellem den amerikanske folk-tradition og de umiskendelige skandinaviske aner, og prøver samtidig bevidst at styre uden om den helt klassiske singer/songwriter-fornemmelse. I stedet er det atmosfæriske i højsædet, hjulpet på vej af to tætte leadvokaler.

Dogmerne er, at det skal have lov til at være støjende, når det er påkrævet, og helt stille når det er dét, der kræves, og teksterne kredser mellem det melankolske, intime og forstyrrende. Gruppen har endnu ikke udgivet noget, om end flere virkelig habile indspilningerne er ude på gruppens Soundcloud-profil. Desuden skal gruppen være godt syv mand på scenen, så der er altså noget at se frem til, når ”duoen” besøger Stengade.

From Sarah er en helt ny dansk trio bestående af forsanger og guitarist David Fjelstrup (CODY), bassist Moogie Johnson (Munck//Johnson) og trommeslager Ask Bock. Navnet From Sarah refererer egentlig til den bibelske Sarah, men der er ikke nogle bibelske eller kristne budskaber i musikken fra ophavsmanden David Fjelstrup. Tværtimod. Efter en opvækst i et kristent fællesskab vendte forsangeren religionen og dermed også sin familie ryggen som teenager, og det er en del af hans bagage, der blandt andet kommer frem i musikken og teksterne fra From Sarah.

Bandet indspiller et fuldlængde album i november, men debut ep’en Notes har allerede høstet en række positive anmeldelser med gloser som ”sikkert håndværk”, ”lovende” og ”interessant” af blandt andet GAFFAs anmelder Erik Barkman. Medlemmerne stammer alle fra folk og country miljøer, men i From Sarah er de gået sammen om at spille melankolsk artrock med fine poppede melodier, og Poetry In Mono er glade for, at kunne præsentere From Sarahs sidste koncert, inden de vender opmærksomheden mod albumindspilningen – helt sikkert et band vi vil se meget mere til.

Der vil som altid være DJ’s på både før, imellem og efter koncerterne, og denne aften varetager blaa vinyl tjansen, så der er alt i alt lagt i ovnen til en stemningsfuld aften på Stengade, hvor der også vil være plads til en lille svingom eller to.

Det er som sagt på fredag den 21. oktober Poetry In Mono #2: From Sarah (DK) + The Golden Ratio (DK/SE) løber af stablen, hvor dørene åbnes kl. 21.00, og entréen er 50 kroner.

Poetry In Mono #2 @ facebook

Poetry In Mono @ facebook

Billeder fra sidste arrangement i glimt

the golden ratio

De fleste, der kender Jonas Villumsen, vil formentlig forbinde ham, med den dansk-alternativ-rock/pop-gruppe Entakt, som nu er fortid. Nu er han imidlertid at finde i gruppen The Golden Ratio, hvor han har allieret sig med svenske Lovisa Wanngren, hvor to numre for nylig havnede i blaa vinyl-indbakken.

Det er et utrolig behageligt bekendtskab i den mere afdæmpede singer/songwriter-genre. To Come Into Being, det første af de to numre, er næsten Beirut’sk i sin lyd, mest på grund af ukulelen, der bringer nummeret til live efterfulgt af den talentfulde Lovisa Wanngrens klare vokal, fint bakket op af Jonas Villumsen og en veldoseret trompetindsat med luft på tonen. Klaveret bakker også nummeret op, som det skrider frem, og da det tager til.

Ice Cold Water er primært klaverbaseret i sin liveform, og her er der en vældig behagelig tostemmig ting kørende mellem Villumsen og Wanngren. Det smukt forstyrrende omkvæd:

“Ice Cold Water taking my body over // filling my mouth and lungs as I breathe in // So Ice cold Water, I never thought of swimming // only a matter of minutes a matter of sinking.”

Det tog mig faktisk mange gennemlytniger, før ordene for alvor sivede ind, men da de gjorde, gav nummeret god mening, selvom det ikke just er en dur-akkord, nummeret klinger af med til slut. Det er et meget spændende projekt, duoen har etableret, og jeg glæder mig virkelig meget til at høre noget på tryk. Du kan finder flere optagelser med The Golden Ratio på deres Soundcloud-profil.

Gruppen giver en smagsprøve på projektet til det kommende Poetry In Mono-arrangement på næste fredag den 21. oktober på Stengade, betydeligt udvidet i konstellationen.

The Golden Ratio – To Come Into Being (Live):

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/25445326″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0055ff” width=”100%” height=”81″ ]

The Golden Ratio – Ice Cold Water (Live):

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/25445199″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=0055ff” width=”100%” height=”81″ ]

alice

Det er ikke lang tid siden, jeg skrev om et Ryan Adams-cover af Alice in Chains, men nu kommer den gode Ryan Adams jo snart forbi Musikhuset i Aarhus – den 13. november, så vidt jeg husker, så derfor endnu et indlæg om ham. Om det bliver denne gang, jeg skal indfinde mig blandt publikum, er ikke afgjort endnu, om end jeg skal opleve ham på et givent tidspunkt.

For at vende blikket mod, hvad dette indlæg handler om, så er det albummet East Tiger, der har kørt på min WIMP-playliste de sidste par dage. Jeg har nemlig aldrig fået erhvervet mig albummet, men er kommet til at holde utrolig meget af det. Jeg har lyttet til det meget før i tiden også, hvor jeg dog ikke havde opdaget det korte, men også utrolig smukke nummer Alice. Nummeret Two er også helt fantastisk, og jeg må sige, at Ryan Adams nye album også vokser på mig i øjeblikket. Har I hørt det?

I disse KODA-blog dage (kommer du til debatten den 27. oktober på IDEAL Bar hostet af Musikparlamentet og KODA?) vil jeg linke til Ryan Adams på Spotify, der jo netop er offentliggjort i DK. Endnu en god nyhed.

Ryan Adams – Alice